THE POET'S BLUE

1861 olipa kerran vaikuttaja mies, joka rakennutti Helsingin keskustaan kivisen kerrostalon.

2023 onpa kerran nainen, joka vaikuttui talon historiasta ja sijainnista

The Poet’s Blue on sisustusarkkitehti Anne Kososen showroom-koti Helsingin keskustassa osoitteessa Mariankatu 7.

Rakennuksen on suunnitellut G.T.P. Chiewitz ja se on rakennettu kauppias Henrik Borgströmille vuonna 1861. Rakennuksen sijainti vastapäätä myös Chiewitzin suunnittelemaa Ritarihuonetta ja Presidentinlinnaa asettaa rakennuksen arvostettuun seuraan. Rakennus on arkkitehtonisesti merkittävä, sillä se edustaa varhaista esimerkkiä 1800-luvun uudistetusta kivirakennustavasta. Sillä on myös kulttuurista arvoa, joka liittyy alueella asuneisiin suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan tuolloin vaikuttaneisiin ihmisiin, kuten Suomen ’kansallisrunoilija’ JL Runeberg, kirjailija Zacharias Topelius ja filosofi JV Snellman. Keskeisellä paikalla olevassa rakennuksessa on nykyään asuntoja ja toimistoja, mukaan lukien arkkitehti- ja designstudioita.

Huoneiston remontin- uuden tilaratkaisun ja kiintokalusteet on suunnitellut sisustusarkkitehti Anne Kosonen yhteistyössä Seven Days Studion kanssa. Suunnittelun lähtökohtana oli ratkaista kodin toiminnalliset tarpeet tilassa, joka on myös avoin vieraileville asiakkaille. Huoneiston koko, 87m2, johtaa julkisten ja yksityisten tilojen päällekkäisyyteen. Tärkeää oli myös, että estetiikka on tasapainossa vanhan ja uuden välillä, ja että historian henkeä ei karkotettu pois vaan, että nykyaikainen muotoilu tukee sitä. Tämä saavutettiin valitsemalla yksinkertaiset valaistusratkaisut ja heijastavat pinnat.

Asunnon kiintovalaisimiksi valittiin italialaisen Davide Groppin valaisimet. Selkeät, graafiset valaisimet luovat valoa joka on täynnä runollista tunnelmaa. Keittiön ja kylpyhuoneen kaapistot valmisti Blaun tilaustyönä. Valkoinen Corian ja heijastava ruostumaton teräs keittiössä laajentavat tilaa visuaalisesti ja saareke ulottuu oleskelutiloihin. Valkoinen kirjasto Zacuksen valmistamilla kiintokalusteilla on rauhallinen tila. Huoneen keskellä on Deka Studion valmistama pöytäpari, joissa on mäntyjalat ja dramaattiset pöytäliinat ruostumattomasta teräksestä.

Lisää tietoa tästä projektista The Poet's Blue nettisivuilla.

Avoimet ovet THE POET'S BLUE showroom-kodissa
Helsinki Design Weekillä 2023.

The Poet’s Blue showroom-koti oli osa Pohjoismaiden suurinta muotoilufestivaalia Helsinki Design Weekiä, joka järjestettiin 8.–17.9.2023.